NI HIDANGAN MAKAN TENGAHARI TADI....UBAH SELERA SIKIT...KEKADANG BOSAN JUGA MAKAN NASI CAMPUR NI...JADI...FIKIR PUNYA FIKIR...ILA MASAKLAH SPAGETI BLOGNESE YG MUDAH INI...KEBETULAN BHN2NYA PUN SEMUA ADA DLM PETI AIS...MARI KITA SAMA2 CUBA...
200gm spageti
400gm daging kisar..
1 sudu serbuk lada hitam
5 biji cendawan dlm tin
1/2 biji bwg besar di dadu
3 ulas bwg putih dicincang halus
1 sudu serbuk oregano
3 sudu minyak..
3 sudu keju parmesan
4 sudu sos cili
1 biji tomato didadu..
4 sudu cili kisar..
5 sudu sos spageti cendawan...(kimball)
garam dan gula secukupnya
1/2 batang lobak dihiris memanjang
1/2 biji capsicum merah
1/2 biji capsicum hijau
2 cawan air(klu terlalu pekat boleh tambahkan air lagi)
CARA MEMBUATNYA:
panaskan minyak dan tumiskan bwg merah dan putih hingga naik bau...masukan cili kisar dan tomato yg dah di dadu tadi... masak hingga pecah minyak. masukkan daging dan serbuk lada hitam...gaul sebati...masukkan sos cili dan sos spageti...kacau rata...masukkan serbuk oregano...gaul rata dan masukkan cendawan, lobak dan capsicum..masukkan garam dan gula secukupnya...kacau rata hingga pecah minyak...angkat dan tuang atas spageti dan bolehlah ditaburkan keju parmesan...SIAP dan selamat mencuba...
0 ulasan:
Catat Ulasan