1 BIJI NENAS SAIZ KECIL(KLU MASAM REBUS DULU...PASTU BUANG AIRNYA)MASAKAN ILA NI TAK REBUS DULU SBB NENASNYA TAK MASAM...
5 ULAS BWG MERAH*
2 ULAS BWG PUTIH*
SEDIKIT HALIA*
3 SUDU BESAR KERISIK
SEGENGGAM UDANG KERING
1 CWN SANTAN PEKAT
1 CWN AIR...
3 SUDU KARI IKAN
11/2 SUDU CILI KISAR
GARAM,GULA DAN PATI IKAN BILIS(KLU TAK ADA PERASA PUN BOLEHHHH JAK)
CARA MEMASAKNYA:
TUMISKAN BAHAN YG BERTANDA*....MASUKKAN CILI KISAR...TUMIS SEKETIKA DAN MASUKKAN SERBUK KARI DAN TUMIS HINGGA NAIK MINYAK...MASUKKAN AIR DAN BIARKAN MENDIDIH...MASUKKAN NENAS...DAN AGAK2 NENAS DAH AGAK LEMBUT...MASUKKAN SANTAN DAN KERISIK...GAUL LAGI...MASUKKAN GARAM,GULA DAN SERBUK PATI IKAN BILIS...MASAK HINGGA AGAK PEKAT TP KENA SENTIASA DI GAUL.....DAN SIAP UTK DIMAKAN.....
0 ulasan:
Catat Ulasan