~ KUIH CHEMPIANG ~ Monday, September 19, 2011....
Resepi: dri blog HaSue.
Sumber: Pn. Rahayu Samsu.
Bahan2 ~ Utk doh....
Sila dapatkan di resepi doh "Donut" yer....
Bahan2 Inti ~
1) 2 sudu mkn Rempah Lima Jenis (yg sedia dlm 1 peket)
2) 2 sudu kecil gula.
3) 2 sudu kecil garam.
4) 2 sudu mkn air suam.
Cara2nya:-
1) Bancuh rempah 5 jenis dgn air, garam dan gula. Ketepikan.
2) Canaikan doh nipis2 n potong bahagian tepi2 doh yg x rata (utk mghasilkan roll yg cantik n kemas)
3) Kemudian, titiskan sedikit bancuhan rempah dan sapukan rata di atas doh yg di canai. Jika xda berus masakan, boleh guna blkg sudu mkn je utk ratakan.
4) Setelah itu, lipat sedikit bahagian hujung doh n mulakanlah mengulung sehingga ke hujungnya. Kemas2kan sedikit. Kemudian potong doh menggunakan pisau anggaran 2cm setiap satu.
5) Ambil satu potongan tdi, tekan2kan sedikit menggunakan tangan n canai nipis. Panaskan minyak....doh akan mulai naik (mcm donut juga)
6) Masukkan roll tadi ke dlm minyak yg sudah di panaskan dan apabila 2 saat atau tepi kuih mula mendidih, terus di terbalikkan. Ini utk mengelakkan kuih anda "lentik" di tenggahnya n kuih x brp masak bahagian tengah....balik2kan kuih utk mdpt warna keperangan yg sempurna.
7) Angkat n toskan setelah kuih bertukar keperangan sepenuhnya....
SELAMAT MENCUBA....
nilah rupa kuih chempiang yg ila buat...wlupun rupanya kurang menawan tp sedap tau...makasih utk kak ayu utk resepi kuih chempiang yg sedap ini...
Cucur Labu Kuning
2 bulan yang lalu
0 ulasan:
Catat Ulasan