KEK NI ADALAH KEK KEGEMARAN ILA DAN KELUARGA TP TAK JUMPA PUN KAT SEMENANJUNG NI...JADI...ILA PUN CUBA2LAH UTK MEMBUATNYA DAN ALHAMDULILLAH MENJADI JUGAKLAH...JOM KITA TENGOK RESEPI...
KEK PEACH BERKASTARD ..
KEK NI SEPATUTNYA MENGUNAKAN KEK SPAN..TP SBB ILA SUKA SANGAT MAKAN KEK PEACH(RESEPI PUTERI MANJA) MAKA...ILA PUN GANTIKAN KEK SPAN KE KEK PEACH...JOM TENGOK RESEPI...
PEACH CAKE (GUNA LOYANG 6 ATAU 7 INCi TP ILA GUNA 8 INCI) RESEPI DR KAK PUTERI MANJA..
BAHAN-BAHAN
• 100 GM NON-SALT BUTTER (SUHU BILIK)
• 80 GM GULA KASTOR
• 120 GM TEPUNG GANDUM DAN ½ SUDU TEH BAKING POWDER (DIAYAK)
• 2 BIJI TELUR GRED A (SUHU BILIK)
• 150 GM BUAH PEACH DLM TIN-DIPOTONG2 KECIL(NAK GUNA BUAH LAIN PUN BOLE JERR)
CARA-CARA
1. PUKUL BUTTER DAN GULA SAMPAI KEMBANG PUTIH.
2. DALAM MANGKUK LAIN, PUKUL TELUR SEKEJAP(MCM NK BUAT TELUR DADAR). KEMUDIAN MASUKKN KEDALAM ADUNAN BUTTER TADI SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL DIPUKUL.
3. DENGAN MENGGUNAKN SENDUK KAYU, MASUKKN BAHAN YG DIAYAK DAN KACAU SAMPAI RATA.
4. AKHIR SEKALI MASUKKAN PEACH DAN GAUL SAMPAI SEMUA BAHAN SEBATI.
5. GRISKAN LOYANG PEMBAKAR DAN LETAK KERTAS MINYAK. MASUKKN ADUNAN.
6. BAKAR DALAM OVEN YG TELAH DIPANASKN TERLEBIH DAHULU PADA SUHU 170C SELAMA 40 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. BILA DAH SEJUK...POTONGKAN 2 KEK NI YA...
BAHAN2 UTK KASTARD
400ML AIR
50G GULA(KLU SUKA MANIS BOLEH LEBIHKAN)
200ML SUSU CAIR
70G TEPUNG KASTARD
CARA MEMBUATNYA:
GAULKAN TEPUNG KASTARD BERSAMA AIR DAN GULA DIATAS API PERLAHAN.BILA TEPUNG DAH LARUT...MASUKKAN SUSU CAIR DAN MASAK HINGGA PEKAT...
MASUKKAN BALIK KEK YG TELAH DIPOTONG 2 KE DLM LOYANG TADI...(TP PASTIKAN DAH DIBERSIHKAN YA LOYANGNYA...)LAPISAN KEK YG BAWAH YA...PASTU...MASUKKAN KASTARD YG TELAH MASAK TADI...(BILA DAH CUKUP PEKAT..TERUS TUANG MASUK KE ATAS LAPISAN KEK YG PERTAMA...KEMUDIAN TUTUP ATASNYA DGN LAPISAN KEK YG 1 LAGI...TUTUP LOYANG DENGAN PLASTIK DAN MASUKKAN DLM PETI AIS SELAMA 3 JAM...BARULAH DIPOTONG...SELAMAT MENCUBA..(KLU ADA YG TAK FAHAM...BOLEH TANYA YA)...
0 ulasan:
Catat Ulasan