chicken chop utk makan tengahari hari ni...
BAHAN2:
2 KETUL PAHA AYAM
TEPUNG AYAM SEGERA SECUKUPNYA(SUKA HATILAH NAK JENAMA APA YA)
1 BIJI TELUR
MINYAK UTK MENGORENG...
BAHAN SOS LADA HITAM...
1/2 LABU BWG BESAR DIDADU
1 ULAS BWG PUTIH
2 SUDU LADA HITAM DIKISAR,
1 SUDU MAKAN SOS TOMATO
1 SUDU MAKAN KICAP
1 CWN AIR REBUSAN TULANG AYAM(KLU TAK ADA PUN TAK APA...GUNA AIR PUTIH JAK)
1 SUDU TEH TEPUNG JAGUNG DIBANCUH DGN AIR
GARAM DAN SEDIKIT GULA
SEDIKIT MINYAK UTK MENUMIS
CARA2:
TUMISKAN BWG MERAH DAN B.PUTIH. MASUKKAN AIR REBUSAN AYAM. MASUKKAN SOS TOMATO,LADA HITAM, KICAP DAN BANCUHAN TEPUNG JAGUNG. KLU HINGGA SEBATI DAN PEKAT SEPERTI YG DIKEHENDAKI.MASUKKAN GARAM DAN GULA.
COLESLAW
1/2 BIJI KOBIS MANIS
1/2 BIJI LOBAK DI PARUT HALUS
BAHAN B
1 CWN MAYONIS
2 SUDU MAKAN YOGURT ASLI
1SUDU MAKAN JUS LEMON(TAK ADA PUN TAK APA)
CARA MEMBUATNYA
PARUT HALUS SAYUR2AN. BASUH DAN TOSKAN. MASUKKAN BAHAN B KE DLM MANGKUK...MASUKKAN SAYUR DAN GAUL RATA DAN BOLEHLAH DISEJUKKAN SEBELUM DIMAKAN.
KACANG PANGGANG:
1 TIN KECIL KACANG PANGGANG
1/2 BIJI BWG BESR DIDADU
1 BIJI BWG PUTIH DIDADU
GARAM DAN GULA SECUKUPNYA
CARA MEMBUATNYA:
TUMISKAN BWG PUTIH DAN MERAH..MASUKAN KACANG PANGGANG DAN LETAK GARAM DAN SEDIKIT GULA ...GAUL RATA DAN MATIKAN API...
OK...SELAMAT MENCUBA...
0 ulasan:
Catat Ulasan