BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Ahad, 13 November 2011

CHICKEN CHOP...



TUKAR SELERA SIKIT...MAKA TERMASAKNYA CHICKEN CHOP INI TENGAHARI SEMLM...SYUKUR ALHAMDULILLAH RESEPI NI DIGEMARI OLEH SUAMI DAN ANAK2 TERSAYANG....

chicken chop utk makan tengahari hari ni...
BAHAN2:
2 KETUL PAHA AYAM
TEPUNG AYAM SEGERA SECUKUPNYA(SUKA HATILAH NAK JENAMA APA YA)
1 BIJI TELUR
MINYAK UTK MENGORENG...

BAHAN SOS LADA HITAM...
1/2 LABU BWG BESAR DIDADU
1 ULAS BWG PUTIH
2 SUDU LADA HITAM DIKISAR,
1 SUDU MAKAN SOS TOMATO
1 SUDU MAKAN KICAP
1 CWN AIR REBUSAN TULANG AYAM(KLU TAK ADA PUN TAK APA...GUNA AIR PUTIH JAK)
1 SUDU TEH TEPUNG JAGUNG DIBANCUH DGN AIR
GARAM DAN SEDIKIT GULA
SEDIKIT MINYAK UTK MENUMIS

CARA2:
TUMISKAN BWG MERAH DAN B.PUTIH. MASUKKAN AIR REBUSAN AYAM. MASUKKAN SOS TOMATO,LADA HITAM, KICAP DAN BANCUHAN TEPUNG JAGUNG. KLU HINGGA SEBATI DAN PEKAT SEPERTI YG DIKEHENDAKI.MASUKKAN GARAM DAN GULA.

COLESLAW
1/2 BIJI KOBIS MANIS
1/2 BIJI LOBAK DI PARUT HALUS

BAHAN B
1 CWN MAYONIS
2 SUDU MAKAN YOGURT ASLI
1SUDU MAKAN JUS LEMON(TAK ADA PUN TAK APA)

CARA MEMBUATNYA
PARUT HALUS SAYUR2AN. BASUH DAN TOSKAN. MASUKKAN BAHAN B KE DLM MANGKUK...MASUKKAN SAYUR DAN GAUL RATA DAN BOLEHLAH DISEJUKKAN SEBELUM DIMAKAN.

KACANG PANGGANG:

1 TIN KECIL KACANG PANGGANG
1/2 BIJI BWG BESR DIDADU
1 BIJI BWG PUTIH DIDADU
GARAM DAN GULA SECUKUPNYA

CARA MEMBUATNYA:
TUMISKAN BWG PUTIH DAN MERAH..MASUKAN KACANG PANGGANG DAN LETAK GARAM DAN SEDIKIT GULA ...GAUL RATA DAN MATIKAN API...

OK...SELAMAT MENCUBA...

0 ulasan: