MAKARONI BAKAR BEREMPAH...
BAHAN A
1/2 paket makaroni di rebus lembut
1 sudu minyak
125 grem keju cheddar di parut
5 biji telur
1 cwn susu segar
BHN B( sos putih)
1 SUDU MAKAN MINYAK,
1 SUDU TEPUNG GANDUM
1/2 CWN SUSU CAIR
panaskan minyak jagung dan masukkan tepung dan susu cair gaul sebati dan ketepikan.
BHN C(inti)
3 sudu rempah kari
300gm daging/ayam kisar
10 biji cendawan butang
1 ulas bwg putih dicincang
2 biji tomato
1 labu bwg besar di dadu
1 biji capsium merah di dadu
1 biji capsium hijau di dadu
1 sudu mkn minyak jagung
garam dan perisa
INTI
panaskan minyak kemudian tumis bwg besar dan putih...masukkan serbuk kari...masak seketika..pastu masukkan daging,cendawan,tomato,gar
CARA MEMBUAT MAKARONI BAKAR
sapukan minyak jgung dlm mangkuk tahan panas dan masukkan makaroni dan inti. tuangkan sos putih di atasnya.kcu telur dan susu cair...tuang lagi diatasnya...kemudian taburkan keju yg telah diparut tadi...bakar guna api atas bawah hingga masak....atau pun klu kita terbalikkan susu dah tak keluar...maksudnya dah kering..
SeLaMaT mENcUbA!!!
0 ulasan:
Catat Ulasan