BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Jumaat, 9 Disember 2011

PAI EPAL..

Pai epal....baunya je dah buat perut lapar...heeee...baunya...memenuhi segenap ruang rumahku...heee...anak2 semua x sbar2 nk tunggu pai nih kluar dr 0ven...kjap2 teng0k...kjap2 tng0k..yelah bru first time buat...x tau mcm mne lah rupanya bila dh msak..excited pnya pasal...smpai amik gmbr..msuk dlm fb tnya kt kwn2 fb sma ada dh msak ke blum...finally,siap jgak...masih panas..teruslah jgak dip0t0ng..'hidup2'hihihi...malam2 dibakar...malam tu jugk lah...habis....tahniah2...hihihi...0k lah..penat k0rnk nk bce cel0teh aku nie...mari jenguk resepinya pulak...

Pai epal
Untuk pastry
250gm tepung gandum
100gm gula halus(ila guna 75g aja)
125gm marjerin
1 biji kuning telur
-marjerin dan gula dipukul hingga gebu
-masukkan kuning telur
-masukkan tepung dan gaul hingga menjadi doh yang lembut
-rehatkan doh selama setengah jam sebelum digunakan

Untuk isian epal
5 biji epal hijau
100gm gula perang( klu tak suka manis boleh kurangkan gula)
50gm kismis
½ camca besar tepung jagung – dilarutkan dengan sedikit air
Secubit serbuk kayu manis
½ biji jus lemon
sedikit marjerin
-kupas epal dan dipotong – potong
-masukkan ke dalam periuk bersama – sama kismis gula perang serbuk kayu manis dan juga jus lemon
-masak sehingga epal agak lembutdan masukkan marjerin.
-tuang larutan tepung jagung, kacau hingga agak likat. Sejukkan.

Canaikan doh
Tin pai dilenser dengan marjerin cair
Alas tin pai dengan doh, tekan dengan tangan supaya doh nipis serata.
Masukkan isian epal dan tutup dengan lebihan pastry atau boleh juga buat macam anyaman tikar.
Glis dengan telur dan bakar dalam 190c selama 20-25 minit sampai warna keemasan.

0 ulasan: