BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Selasa, 27 Disember 2011

LABU MASAK LEMAK BERJAGUNG

  
       bhn2nya;
1/2 biji labu saiz kecil
2 btg jagung
daun pucuk manis dlm 1 mangkuk sedang
1 cwn santan pekat
3 cawan santan cair
1 ulas bwg putih di tumbuk
2 ulas bwg merah di tumbuk
sedikit halia di tumbuk
segenggam udang kering di tumbuk
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1 batang serai di ketuk
sedikit minyak
garam dan perisa atau pati ikan bilis

cara memasaknya:
tumiskan bhn2 yg dah ditumbuk dan serai hingga agak kekuningan...masukkan labu dan jagung ...tuangkan santan cair....biarkan mendidih dan masukkan serbuk lada putih...garam dan perisa(ila tak letak tp gantikan dgn 1 kiub pati ikan bilis)....masak sampai labu lembut dan bila dah lembut bolehlah dimasukkan santan pekat...dan daun pucuk manis...biarkan mendidih sekejap dan terus matikan api...siap....SILALAH MENCUBA UNTUK HIDANGAN HARIAN BUAT SUAMI DAN ANAK2......

0 ulasan: