4 EKOR KETAM DI POTONG KECIL...
3 ULAS BAWANG MERAH DITUMBUK
2 ULAS BWG PUTIH DITUMBUK
SEDIKIT HALIA DITUMBUK
1 BTG SERAI DI TUMBUK SEDIKIT
4 BIJI CILI API
2 CWN SANTAN PEKAT
3 CWN SANTAN CAIR (SANTAN PEKAT DAN CAIR ITU DR 1 BIJI KELAPA YA...)
1 SUDU BESAR SERBUK KUNYIT..
3 SUDU BESAR MINYAK
GARAM DAN PERISA ATAU KIUB PATI BILIS
CARA MEMASAKNYA:
TUMISKAN BHN2 YG SUDAH DI TUMBUK TADI DAN JUGA SERAI... HINGGA KEKUNINGAN....MASUKKAN SANTAN CAIR DAN KUNYIT...BIARKAN MENDIDIH SEDIKIT DAN MASUKKAN KETAM YG DAH DI POTONG KECIL SAMBIL DIGAUL....BILA KETAM DAH MASAK...BOLEHLAH MASUKKAN SANTAN PEKAT TADI. MASUKKAN GARAM DAN PERISA@ 1 KETUL KIUB PATI BILIS ....SAMBIL DIGAUL DAN PERLAHANKAN API...JGN SAMPAI PECAH MINYAK YA.....BILA DAH MENDIDIH TERUS MATIKAN API ...SIAP...SELAMAT MENCUBA.....
0 ulasan:
Catat Ulasan