BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sabtu, 14 Januari 2012

KEK LAPIS ASAM BERI

                                                                                              
250GM MENTEGA
1/2 CWN GULA HALUS
1 SUDU BESAR OVELETTE
1 SUDU BESAR VANILLA
10 BIJI TELUR
3/4 TIN SUSU PEKAT MANIS
1 CWN SERIKAYA
1 CWN HORLICK
11/2 CWN TEPUNG HONG KONG
ASAM BERI SECUKUPNYA
SEDIKIT PERWARNA HIJAU

CARA MEMBUATNYA
MASUKKAN MENTEGA, GULA ,OVELETTE DAN VANILLA DLM BEKAS DAN PUKUL SAMPAI KEMBANG. MASUKKAN TELUR SEBIJI2...DAN TERUS PUKUL SAMPAI KEMBANG. MASUKKAN SUSU PEKAT DAN KAYA. PUKUL LAGI. KEMUDIAN MASUKKAN HORLICK DAN KCU SEBATI. AKHIR SEKALI MASUKKAN TEPUNG DAN PUKUL RATA. KEMUDIAN BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 2 BAHAGIAN. 1 DI WARNAKAN DGN PERWARNA HIJAU. SEDIAKAN LOYANG DAN ALASKAN DGN KERTAS. AMBIL 2 SENDUK ADUNAN BIRU DAN RATAKAN...KEMUDIAN SUSUN ASAM DI ATASNYA.BAKAR GUNA API ATAS BAWAH HINGGA WARNA ATAS AGAK KECOKLATTAN...KEMUDIAN KELUARKAN DAN TEKAN DGN ALAT PENEKAN.KEMUDIAN TUANG LAPISAN WARNA COKLAT TADI...DAN LETAK ASAM...BAKAR DGN API ATAS SAHAJA DAN ULANG PROSES YG SAMA  SAMPAI SIAP....
SELAMAT MENCUBA...

0 ulasan: