2 CWN BERAS
2 BATANG JAGUNG DIHIRIS NIPIS
1 MANGKUK UDANG @ 1 KETUL DADA AYAM
1KOTAK KECIL SANTAN@ 200ML SANTAN PEKAT
BWG MERAH 5 ULAS (DIKISAR)
3 ULAS BWG PUTIH (DIKISAR)
HALIA SEBESAR IBU JARI(DIKISAR)
1 SUDU KECIL PENUH SERBUK LADA PUTIH
2 LITER AIR
GARAM DAN 1 KIUB PATI BILIS(KLU MENGUNAKAN AYAM...GANTIKAN DGN 1KIUB PATI AYAM)
CARA MEMASAKNYA;
TUMISKAN BAHAN KISAR HINGGA KEKUNINGAN. MASUKKAN BERAS DAN JAGUNG KE DLM PERIUK...HIDUPKAN API....MASUKKAN AIR DAN BAHAN YG TELAH DI TUMIS TADI..MASAK SAMPAI JADI BUBUR..(MASAKKAN NI KENALAH KERAP DI GAUL YA SBB NANTI BERKERAK DI BAWAH).......KEMUDIAN TUANGKAN SANTAN. MASUKKAN GARAM DAN KIUB IKAN BILIS...GAUL RATA...BIARKAN MENDIDIH DAN BOLEHLAH PADAMKAN API ....SIAP...SELAMAT MENCUBA....
0 ulasan:
Catat Ulasan