Bahan:
190g mentega/marjerin
190g coklat masakan
200g gula kastor
130g kacang walnut/gajus atau badam yang telah dibakar
125g tepung gandum}
1/2 sudu teh baking powder},diayak
3 biji telur gred A
1 sudu teh esen vanila
Cara:
1.Griskan acuan empat segi 8 inci.Lapik dengan kertas serap minyak.Panaskan
ketuhar pada suhu 180'C.
2.Mentega & coklat masakan disatukan dalam periuk.Cairkan secara double-boiler.
Sejukkan.
3.Pukul telur,gula kastor dan esen vanila hingga kembang dan gebu.
4.Tuangkan larutan coklat tadi ke dalam adunan telur sambil digaul rata.
5.Masukkan kacang walnut dan akhir sekali bahan yang diayak tadi.Gaul perlahan
dengan senduk kayu hingga sebati.
6.Tuangkan adunan ke dalam acuan.Bakar selama 1 jam.
190g mentega/marjerin
190g coklat masakan
200g gula kastor
130g kacang walnut/gajus atau badam yang telah dibakar
125g tepung gandum}
1/2 sudu teh baking powder},diayak
3 biji telur gred A
1 sudu teh esen vanila
Cara:
1.Griskan acuan empat segi 8 inci.Lapik dengan kertas serap minyak.Panaskan
ketuhar pada suhu 180'C.
2.Mentega & coklat masakan disatukan dalam periuk.Cairkan secara double-boiler.
Sejukkan.
3.Pukul telur,gula kastor dan esen vanila hingga kembang dan gebu.
4.Tuangkan larutan coklat tadi ke dalam adunan telur sambil digaul rata.
5.Masukkan kacang walnut dan akhir sekali bahan yang diayak tadi.Gaul perlahan
dengan senduk kayu hingga sebati.
6.Tuangkan adunan ke dalam acuan.Bakar selama 1 jam.
0 ulasan:
Catat Ulasan