BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Rabu, 25 Januari 2012

kek keju kapas perisa strawberi..

  

BAHAN A
250GM KEJU KRIM
50GM MENTEGA
80GM GULA KASTOR
1 SUDU GULA KASTOR
1 SUDU TEH JUS LEMON
80GM TEPUNG KEK 5 BIJI KUNINELUR GRED A
80GM SUSU SEGARG T KOTAK PERISA STAWBERI
11/2 SUDU BESAR STAWBERI EMULCO

BAHAN B
80GM GULA KASTOR
5 BIJI PUTIH TELUR
1/4 SUDU KECIL SERBUK KRIM TARTAR
200GM INTI BLUEBERI

CARA MEMBUATNYA:
*GRISKAN ACUAN BULAT 9' DAN LAPIK DENGAN KERTAS MINYAK
*BAHAN A: PUKUL KRIM KEJU,MENTEGA DAN GULA KASTOR HINGGA KEMBANG.MASUKKAN KUNING TELUR DAN JUS LEMON DAN STRAWBERI EMULCO.PUKUL SEBATI.
*MASUKKAN TEPUNG KEK DAN SUSU BERSELANG SELI HUNGGA HABIS SAMBIL DIGAUL SEBATI.PINDAHKAN ADUNAN KE DALAM MANGKUK YANG BESAR SEDIKIT.
*BAHAN B: DALAM BEKAS LAIN,SATUKAN GULA KASTOR,PUTIH TELUR DAN SERBUK KRIM TARTAR.PUKUL HINGGA KEMBANG DAN KENTAL SELAMA LEBIH KURANG 7 MINIT.
*MASUKKAN ADUNAN PUTIH TELUR SEDIKIT DEMI SEDIKIT KE DALAM ADUNAN KEJU DAN GAUL PERLAHAN-LAHAN HINGGA SEBATI.
*TUANGKAN ADUNAN KE DALAM ACUAN.BAKAR PADA SUHU 180 C SELAMA 1 JAM.
*SETELAH SEJUK,HIASKAN DENGAN INTI BLUEBERI

0 ulasan: