Bahan² ~ ( loyang bulat 8 inci )
250 g mentega
100 gram gula castor
1/2 cawan susu pekat manis _ ita letak 3/4 cawan
250 g tepung gandum
6 biji telur
2 sudu teh baking powder
5 jenis pewarna dan perisa
1 sudu teh ovalette
250 g mentega
100 gram gula castor
1/2 cawan susu pekat manis _ ita letak 3/4 cawan
250 g tepung gandum
6 biji telur
2 sudu teh baking powder
5 jenis pewarna dan perisa
1 sudu teh ovalette
Cara²
- Panaskan oven pada suhu 160 - 180 °C .
- Sediakan loyang ukuran 8 inci.
- Griskan loyang dengan mentega dan alas dasar loyang dengan baking paper.
- Satukan tepung gandum dan baking powder..Kemudian diayak _ ketepikan.
- Dalam bekas mixer.. Pukul mentega, ovalette dan gula sehingga kembang dan memutih.
- Tambahkan susu pekat manis dan terus pukul hingga adunan sebati.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji ( pastikan telur tu dah rata baru masukkan satu biji lagi ) hingga habis.
- Tutup mixer.. Masukkan campuran tepung dan baking powder tadi dan kaup balik hingga rata.
- Bahagikan adunan kepada 5 bahagian.
- Letakkan setiap bahagian dengan pilihan perisa dan warna yang disukai. Gaul adunan rata.
- Tompok²kan setiap warna dalam loyang hingga habis. Setiap tompokan 1 senduk.
- Masukkan ke dalam oven dan bakar dengan menggunakan api bawah selama 45minit - 1 jam atau sehingga kek telah di masak dengan sempurna.
- ** Cara ila pula.. bubuh adunan berselang seli dengan warna dan perisa berbeza ke dalam cawan kertas dan bakar menggunakan api bawah sehingga masak ( bergantung pada saiz cawan kertas yang digunakan ).
NI BILA DAH POTONG....NAMPAK SEDAPKAN HIHIHI.....MEMANG SEDAP PUNNNNNN...
SELAMAT MENCUBA...
0 ulasan:
Catat Ulasan