BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Khamis, 3 Mei 2012

HOKAIDO CUPCAKES

                                                                                               
RESEPI YG SAYA COPY DARI  Iza Suib MAKASIH UTK RESEPINYA YA....MEMANG SEDAP DAN ANTARA YG TERBAIK.....
 
HOKAIDO CUPCAKES

BAHAN BAHAN

A) 5 biji putih telur
1sdk cream of tartar
80 gm gula halus

Putar sehingge menjadi kental ( MERINGUE )

B ) 5 biji kuning telur
30 gm gula castor
1 tsp esen vanilla
40 ml minyak jagung
40 ml susu segar

C ) 60 gm tepung kek
25 gm tepung custard
1 tsp baking powder

(sy guna telur gred B)

CARE CARA

1. Ayak tepung kek, tepung custard dan b.powder
2. Putar telur kuning dan gula hingge kembang
3. Masukkan minyak dan susu segar.
4. Masukkan tepung dan gaul sebati
5. Satukan adunan tepung dan meringue dengan kaedah kaup balik.
6. Masukkan kedalam cup 3/4 penuh ( 80 peratus cup dan hentakkan cup untuk mengurangkan gelembong udare di dalam kek )
7. Bakar pade suhu 100 C selama 20 minit atau sehingge masak kekuningan )

BAHAN CUSTARD

1 sudu besar tepung custard
1 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar gula castor
200 ml susu segar
1 biji telur
1 sudu besar mentega/ butter

1.Satukan bahan dan masak hingge adunan pekat dan berkilat. ( kkzu masak atas double boiler ).
Bancuh tepung dengan 50 ml susu segar dahulu baru satukan kesemua bahan. .Sentiase mengacau filling custard ini untuk mendapatkan filling custard yang licin. Setelah masak sejukkan sebentar custard filling ini
2. Setelah kek masak dan kek telah sejuk picit custard di tengah tengah kek.Cucuk nooczle ke dalam dan picit..
resepi asal kak zu
telah diolah :- jelina tajul azman
p/s:-kalo yg xde tpng kek..boleh buat sendiri...
2 sudu besar Tepung Jagung + 3/4 cawan Gandum ..ayakkan.
kemudian dptkan 60gm..tu jer.....tunjuk ajar dr
kak chahaya sheila


0 ulasan: