BAHAN A (CUCUR) :
-2 CAWAN TEPUNG GANDUM
-1/2 CAWAN TEPUNG BERAS
-1 CAWAN DAUN KUCAI
-1 CAWAN TAUGE
-3 BIJI CILI MERAH (DICINCANG)
-1 SUDU KECIL GARAM
-500 MILILITER MINYAK
-400 GRAM UDANG SEDERHANA BESAR
BAHAN B (DIKISAR) :
-1 SUDU BESAR UDANG KERING
-1 LABU BAWANG BESAR
-2 BIJI CILI MERAH
-2 CAWAN AIR
GAUL RATA SEMUA BAHAN DLM 1 MANGKUK.....(KECUALI UDANG DAN MINYAK)
PASTU....MASUKKAN MINYAK YG BANYAK DLM KUALI DAN RENDAMKAN SENDUK DLM MINYAK HINGGA PANAS...(TP JGN PULA GUNA SENDUK PLASTIK YA)....HABIS LEBUR NANTI HEHEHEHE...KEMUDIAN MENGUNAKAN SENDUK LAIN....SENDUKKAN KE DLM SENDUK YG DI PANASKAN TADI DAN LETAKKAN UDANG ATASNYA....GORENG TERENDAM HINGGA AGAK KUNING DAN KLU MELEKAT BOLEH KELUARKAN DGN SUDU.....DAN BIARKAN MASAK....BOLEHLAH BUAT HINGGA SIAP...
BAHAN A (SOS CILI )-DIKISAR :
-10 BIJI CILI MERAH (DIBUANG BIJI)
-1 CAWAN AIR
-3 SUDU BESAR CUKA
-1 ULAS BAWANG PUTIH (SEKIRANYA SUKA)
-3 SUDU BESAR SOS TOMATO
-2 SUDU BESAR GULA
-GARAM SECUKUP RASA
BAHAN B (DIBANCUH) :
-3 SUDU BASAR AIR
-1 SUDU BESAR TEPUNG JAGUNG
MASUKKAN SEMUA BAHAN UTK SOS DLM KUALI KECIL DAN MASAK HINGGA MENDIDIH DAN PEKAT.
RESEPI : CHEF HANIELIZA ( SENANGNYA MEMASAK : KUIH-MUIH)
0 ulasan:
Catat Ulasan