BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sabtu, 25 Februari 2012

MASAK LEMAK DAGING SALAI

                                               
    Bahan-bahan:
  • Daging (dipotong mengikut urat dengan ketebalan 1 inci) - 1/2 kg
  • Bawang Kuning (dikisar) - 1 biji
  • Bawang Merah (dikisar) - 2 biji
  • Bawang Putih (dikisar) - 3 ulas
  • Cili Padi (dikisar) - 8 biji(klu tak suka keras boleh kurangkan
  • Kunyit Hidup (dikisar) - 1 inci
  • Asam Keping - 2 keping
  • Daun Limau Purut - 4 helai
  • Serai (dititik) - 2 batang
  • Lengkuas (dititik) - 1 inci
  • Santan - 250 ml
  • Air
  • Garam dan Gula
 CARA MEMASAKNYA;
  • Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar didalam periuk dan goreng hingga naik bau....kemudian masukkan daging dan sedikit air.
  • Masukkan asam keping, daun limau purut, serai, lengkuas dan rebuskan sehingga mendidih.
  • Setelah mendidih masukkan santan,, garam dan gula....SIAP....
  • SELAMAT MENJAMU SELERA SEMUA...
                                            

0 ulasan: