BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sabtu, 24 Mac 2012

lempeng pisang

                                                                                           
ASSALAM MUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA SEMUA....KORANG KENALKAH GAMBAR DIATAS NI...AGAK2LAH KLU TAK KENALKAN....BOLEH DI KATAKAN....SEMUA KITA ADA KENANGAN TERSENDIRI DENGAN LEMPENG PISANG NI KAN.....INGAT LAGI MASA KECIL DULU....RASANYA LEMPENG PISANG NILAH YG PALING SEDAP SEKALI YG MAK BUAT...AL MAKLUMLAH DULU MANA ADA MCM2 MAKANAN MCM SEKARANG....TINGGAL PUN DI KG...MAKAN JAKLAH APA YG ADA....TP KLU MASA HUJAN2 MAK BUAT LEMPENG NI....PASTU MINUM DGN TEH PANAS2....MAIII AIIII....BOLEH MAKAN BERKEPING2 HEHEHEH....OKLAH JOM TENGOK RESEPI NI....SENANG JAK PUN...RASANYA MEMANG RAMAI YG PANDAI BUAT....TAK PAYAH BERSUKAT2 PUN BOLEHKAN....APA PUN KALAU SUDI...BOLEHLAH CUBA RESEPI ILA NI....

BAHAN-BAHANNYA:

4 BIJI PISANG SAIZ BESAR DI LENYEK
1 BIJI PISANG DI HIRIS
3/4 CWN TEPUNG GANDUM
1 BIJI TELUR
3 SUDU KECIL GULA...BOLEH DI TAMBAH KLU PISANG TU KURANG MANIS
SEDIKIT GARAM
4 SUDU BESAR KELAPA PARUT
SEDIKIT DAUN PISANG
SEDIKIT MINYAK

CARA MEMBUATNYA;
MASUKKAN PISANG YG DI LENYEK TADI DLM MANGKUK YG SEDERHANA BESAR....DAN MASUKKAN SEMUA SEKALI BHN2 DIATAS....GAUL RATA...
KEMUDIAN...SEDIAKAN KUALI LEPER...KLU BOLEH YG TAK MELEKAT...PASTU TUANG SEDIKIT MINYAK DI ATAS KUALI TADI....SUSUN PISANG YG DAH DI HIRIS TADI DAN TUANG ADUNAN YG DAH SEBATI TADI....SUKA HATILAH NAK BESAR MCM MANA YA...HEHEHE....PASTU HIDUPKAN API...PELAN2 SAHAJA...DAN AMBIL DAUN PISANG TADI...SAPU SEDIKIT MINYAK DI ATASNYA DAN TUTUP KUALI TADI.....BIAR BAWAHNYA KEKUNINGAN DAN ATASNYA DAH SEPARUH MASAK....BARU TERBALIKKAN...TUTUP LAGI ATASNYA DENGAN DAUN PISANG TADI.....KLU RASA2 DAH MASAK BOLEHLAH DIANGKAT...DAN TERUS DI HIDANGKAN ....
SEDAP SEKALI DI MAKAN PANAS2....
SELAMAT MENCUBA RESEPI YG MUDAH INI....

0 ulasan: