BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sabtu, 5 Mei 2012

Japanese cheese cake


LAMA BETUL TAK BUAT CHEESE CAKE.....TIBA2 RASA TERINGINLAH PULAK...TU YG MEMBUAT CHEESE CAKE TENGAHARI BUTA....ORG SIBUK MASAK MAKAN TENGAHARI...AKU PULA SIBUK DENGAN CHEESE CAKE KU INI.....ALHAMDULILLAH DENGAN TUNJUK AJAR KAWAN2....DAN RESEPI DARI DUYUNG INI......MAKA TERHASILLAH CHEESE CAKE YG GEBU DAN LAZAT INI.....KLU RASA NAK CUBA...SILALAH YA JENGUK2 KE BAWAH HEHEHEHE....


japanese cheese cake(resepi duyung)


140gm gula halus
6 biji kuning telur
6 biji putih telur(pastikan tiada sedikit pun kuning telur..kl dok tak jadi)
1 sd kecil krim of tatar
50gm mentega
250gm cream cheese
100ml susu segar
60gm tepung kek
20gm tepung jagung
1 sd besar jus lemon

cara2,
cairkan keju,susu dan mentega atas api perlahan..kacau hingga larut,sejukkan.

kemudian masukkan tepung kek,tepung jagung,kuning telur,pukul sebati pastu masukkan jus lemon.

dalam bekas yg lain,pukul putih telur dgn gula serta cream of tatar hingga kembang(meringue)

campurkan 1 senduk ke dlm adunan tepung td & kaup balik buat sampai adunan putih telur habis

griskan loyang & taburkan sedikit tepung,alas dgn kertas minyak,bakar cara steam bake pada suhu 160'c selama 1 jam @hingga masak..guna api atas bawah. setelah masak ....keluarkan loyang yg berisi air dan tinggalkan loyang yg berisi kek di dlm oven dengan pintu yg terbuka sedikit...biarkan dlm 10 minit baru di terbalikkan di atas jaring dan kuarkan dr loyang ye..sejukkan..


0 ulasan: