BLOG NI MENGISAHKAN SERBA SEDIKIT TENTANG SUKA DUKA DLM KEHIDUPANKU BERSAMA SUAMI DAN ANAK2 TERSAYANG...SERTA HOBI MEMASAKKU UTK KELUARGA DAN RAKAN-RAKAN...MAKASIH PADA YG SUDI MENGUNJUNGI BLOG ILA YG SERBA KEKURANGAN INI...SEMOGA BLOG INI MEMBERI MANFAAT KEPADA KITA SEMUA... DAN SEMUA RESEPI ADALAH UTK DIKONGSI BERSAMA.....RESEPI YG SERBA SEDERHANA UTK ORG2 MCM ILA.....
Ini salah satu hidangan yang akan ila hidangkan kat tetamu...nmpak sedapkan...haa..ini pulak resepi dr kwn fb :Ani Sanusi...dh selalu buat cotton cheese cake..hari ini try jugaklah resepi ni...mari lihat ya....sila2 mencuba.. BAHAN2: LOYANG 7 INCI
4-5 keping slice cheese ( saya guna 125 g cream cheese philadelphia- xda slice cheese ) 200 ml susu segar strawberry ( saya guna susu sekolah anak yg susu putih hehe..tiada stok d rumah )
70 gm butter / marjerin ( saya guna marjerin )
70 gm tepung gandum - ayak dahulu
70 gm gula ( saya guna gula halus yg d blend )
4 biji telur ayam ( saya guna 3 biji gred A)
1 sudu teh strawberry emulco,(klu guna susu strawberry tak perlu),
beberapa titik esen vanila.
CARA-CARANYA:
1.Sediakan loyang & glis (saya ikut cara Hasue, lepas sapu marjerin /minyak taburkan tepung rata2)
2.Potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar kemudian masukkan dlm periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. Kacau sentiasa.(guna hand wisk) Masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.(d sini saya masukkan terus strawberry emulco)
3.Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi merinque.
4.Didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul,akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata.
5.Bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit,(saya guna 150 C slama 40 minit bergantung pada suhu oven masing2 ya..bakar shingga masak- saya ada tmbah beberapa minit lg..)
6.Uji kek dgn mencucukkan lidi k dalamnya jika lidi keluar bersih tandanya dah masak..cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya. masukkan loyang adunan ke dalam loyang lebih besar dan tuangkan air panas k dalam loyang yg lebih besar tu..
7.Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi mencubanya...:)
Aku hanya seorang yg lahir dr sebuah keluarga yg hidup sederhana...dan mengimpikan kehidupan yg sederhana sahaja tp mewah dengan nilai2 kekeluargaan....dan bahagia bersama keluarga tersayang...memiliki seorang suami dan 4 org cahayamata adalah sesuatu yg tidak ternilai harganya pada diriku...memiliki ibubapa, ibubapa mertua, kakak,abg dan adik2 ipar serta rakan2 yg mewarnakan kehidupan adalah sesuatu yg terindah dlm kehidupanku...suka dan duka adalah adat menjadi seorang yg bergelar insan...sesungguhnya blog ini adalah sebuah catatan biasa yg ingin ku kongsikan bersama rakan2 yg sudi mengunjungi blog ini...dan aku hanyalah seorang yg biasa...serba sederhana...mudah terasa tp mudah juga utk memahami...klulah ada kata2 yg menguris hati...mohon maaflah aku ucapkan terlebih dahulu...kerana terlajak perahu boleh diundur...terlajak kata...mohon maaflah dipinta....dan 1 lagi yg sangat penting ingin ku katakan disini...kehadiran blog ini bukanlah bertujuan utk menunjuk2 yg ila ni pandai memasak...ila cuma ingin berkongsi dgn kawan2 semua sedikit ilmu yg ila ada.....DENGAN JUJUR ILA INGIN KATAKAN DISINI.....SESUNGGUHNYA KEBANYAKAN RESEPI DI BLOG ILA INI...ILA AMBIL DARI KWN2 YG LAIN......MARILAH MENGENALI INSAN YG BERGELAR 'ILA.'.....
0 ulasan:
Catat Ulasan