BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Isnin, 30 Julai 2012

MEE BANDUNG

                                                                                              
500gm mi kuning
300gm ayam di potong kecil
200gm udang
100gm sotong
1 kiub pati daging
1oogm tauge
100gm sawi
5 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 mangkuk air
3 biji kentang di rebus dan di kisar
5 sudu besar kacang tanah yg dah digoreng dan di kisar halus
2 biji telur
garam 
 limau dan bwg goreng utk hiasan

bahan utk menumis:
sedikit halia
2 sudu besar cili kisar
3ulas bwg putih(ditumbuk)
5 ulas bwg merah(ditumbuk)

cara membuatnya:
panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga wangi.
masukkan ayam,udang dan sotong
masukkan kuib ayam, sos tomato, cili dan sos tiram serta garam. dan air. biarkan hingga mendidih.
masukkan mi dan sawi serta tauge...masukkan telur dan biar agak masak baru di gaul pelahan.
bila dah masak bolehlah di tutupkan api dan dihias dgn bawang goreng dan limau....

SIAPPPPP
SELAMAT  MENCUBA SEMUA...

CHEESE BAKED MEATBALL

                                                                                                                                                                               


Bahan :

500 gr daging cincang
3 sdm tepung kanji
 2 butir telur
1 sdt garam
½ sdtlada putih
3 sdm minyak goreng
1 bh bawang bombay, cincang kasar
2 siung bawang putih, cincang halus
6 sdm sos tomato
 2 sdm sos cili
 100 gr keju cheddar, 
 Margarin untuk olesan

Cara Membuat :

Campur daging cincang dengan tepung kanji dan telur.
 masukkan garam dan lada putih, gaul rata dan buat bola2 menjadi kurang lebih 20 buah.
Panaskan minyak, tumis bawang bombay dan bawang putih.
Masukkan sos tomato dan sos cili, tambahkan 100 ml air,
  masukkan bola-bola daging dalam loyang tahan panas yang telah diolesi margarin.
Tuang sos ke atasnya, panggang dalam oven 180 Celcius selama 15 menit dengan ditutup alumunium foil.
Keluarkan dari oven dan letakkan  keju di atas bola-bola.
Panggang lagi 15 menit tanpa alumunium foil.(ikut kepanasan oven masing)...
Angkat, hidangkan panas-panas.



                                                                                                                                                                                 

PAI TUNA

                                                                                       
 ASSALAMMUALAIKUM SEMUA....LAMA BETUL TAK MEMBEBEL KAT DLM BLOG NI......SEBENARNYA RINDU JUGA....CUMA KADANG2 KE SUNTUKAN MASA MEMBUATKAN ILA MALAS NAK TAIP PANJANG2 ...MAKLUMLAH...ILA NIKAN DRIVER SUAMI DAN ANAK2....KELUAR RUMAH 4 KE 5 KALI SEHARI TU YG TERLEBIH RAJIN TU...EEEEEEEEE......
SEBENARNYA DAH LAMA ILA NAK CUBA BUAT PAI TUNA NI TP TAK JUGA BUAT2...TAK SILAP ILALAH DAH 2 BLN ILA BELI TUNA NI....TERSIMPAN JAKLAH....NASIB BAIK TAK TAMAT TEMPOH HEHEHEHE....DI SBBKAN NAK HABISKAN STOK CHEESE BARULAH ILA TERINGAT RESEPI PAI TUNA NI........APA LAGI, ILA PUN CUBALAH...DANNNN....... ALHAMDULILLAH...HASILNYA MEMANG MEMUASKAN HATI. WLUPUN PERTAMA KALI DI CUBA....DAN SEKARANG ILA KONGSIKAN RESEPINYA DI SINI YA....SILALAH BUAT SENDIRI YA HIHIHIHI.....
                                                                                    
BAHAN DOH:
230GM TEPUNG GANDUM
125GM MENTEGA
1 BIJI TELUR
1/2 SUDU TEH GARAM
1 SUDU BESAR GULA HALUS

CARA MEMBUAT DOH:
MASUKKAN SEMUA BAHAN DLM MANGKUK SEDERHANA BESAR DAN GAUL RATA HINGGA MENJADI DOH....BIARKAN 5 MINIT DLM BEKAS TERTUTUP KEMUDIAN TEKANKAN DOH KE ACUAN PAI....BAKAR SELAMA 20 MINIT ATAU HINGGA MASAK....
DI SBBKAN ACUAN PAI ILA TU COMEL AJA,,,...JADI ADALAH LEBIH DOH TADI DAN ILA MASUKKAN KE DLM ACUAN TART TELUR .....NAMPAK COMEL PULAKLAH JADINYA....(KLU RASA DOH TERLALU LEMBUT...BOLEHLAH TAMBAH TEPUNG SEDIKIT2....)

INTI TUNA:
1 TIN KECIL TUNA(ILA GUNA TUNA HANCUR YG DI RENDAM DLM MINYAK)
1/2 BIJI CILI BANGGALA DI DADU
1/2 BIJI BAWANG BESAR DI DADU
5 BIJI CENDAWAN BUTANG DI DADU
100 MLM SUSU SEGAR (ILA GUNA SUSU CAIR) 
1 BIJI TELUR
1 SUDU BESAR TEPUNG JAGUNG
GARAM, PERISA(ILA GUNA PASTI SEDAP) SBB TULAH JADI SEDAP HEHEHEHE DAN SEDIKIT SERBUK LADA PUTIH...
KEJU CHEDDAR UTK TABUR KAT ATAS( RESEPI ASAL GUNA KEJU CHEDDAR AJA..TP SBB TAK CUKUP BANYAK JADI ILA TABURKAN KEJU MOZZARELLA SEKALI......



CARA MEMBUAT INTI:
BUANGKAN MINYAK IKAN TUNA TADI DAN RATAKAN DI ATAS KULIT PAI YG TELAH DI MASAK TADI
TABURKAN, CILI BANGGALA HIJAU, CENDAWAN BUTANG DAN BAWANG BESAR YG DI POTONG DADU...KETEPIKAN
SATUKAN SUSU, TEPUNG JAGUNG, LADA PUTIH, PERISA DAN TELUR DLM 1 BEKAS,,,,KACAU RATA DAN TUANGKAN DI ATAS PAI TADI... KEMUDIAN TABURKAN CHEESE BERAPA BYK YG KORANG SUKA...LAGI BYK LAGI SEDAPLAH HASILNYA.....BAKARLAH HINGGA MASAK.....
SIAP
 DAN BOLEH DI MAKAN DGN SOS CILI.....

SELAMAT MENCUBA SEMUA........



Isnin, 16 Julai 2012

KERABU MANGGA



3 BIJI MANGGA DI PARUT
5 BIJI CILI API DI POTONG KECIL..
1 BUNGKUS BUAH GAJUS SEGERA
2 SUDU BESAR UDANG KERING DI SIRAM AIR PANAS DAN DI TUMBUK HALUS
SETENGAH BIJI LIMAU NIPIS
GARAM DAN GULA SECUKUP RASA
SETENGAH BIJI BWG KUNING
SEDIKIT SOS IKAN

CARA MEMBUATNYA::

CAMPURKAN SEMUA BAHAN DLM 1 MANGKUK SEDERHANA DAN GAUL RATA KECUALI GAJUS.....AKHIR SEKALI BARU MASUKKAN BUAH GAJUS DAN BOLEHLAH DI HIDANGKAN......

SELAMAT MENCUBA....

~ PUDING LAPIS MOLIK (MILO & HORLICK) ~


~ PUDING LAPIS MOLIK (MILO & HORLICK) ~
Sumber ilham: Pn. Rahayu Samsu @ Rahayu Sesuci Kasih Abadi.

Bahan2:-
1) 20gm agar2 bertali ~ potong kecil2.
2) 1500ml air (5 1/4 cwn)
3) 3/4 cwn gula pasir.
4) 250ml susu cair.
5) 1 biji telur.
6) 120gm milo.
7) 120gm horlick.
8) Acuan puding & Loyang.

Cara2nya:-
1) Agar2 bertali dipotong kecil2, gula dan air di masak sehingga agar2 hancur dan mendidih.
2) Blenderkan telur dgn susu cair dan masukkan ke dalam agar2 yg telah hancur tadi.
3) Bahagikan adunan agar2 kepada 2 bahagian (Ayu masukkan 1/2 adunan di periuk kecil yg lain lagi, jadi bermakna sdh ada 2 adunan yg berlainan periuk.
4) Campurkan milo dan horlick di adunan yg berasingan tadi. Kacau2kan sehingga sebati dan hancur.
5) Basahkan acuan atau loyang terlebih dahulu dan masukkan adunan milo ke dalam acuan tadi dan keraskan.
6) Setelah adunan milo keras, masukkan lagi adunan horlick juga sama banyak mgikut sukatan cawan atau bekas yg sama size. Keraskan lagi dan ulanggi proses melapis sehingga kedua2 adunan habis.

** Ayu mengunakan 2 acuan yg sama size dlm adunan ini.... jika mgunakan acuan yg lebih besar atau loyang, adunan ini cukup2 utk satu acuan besar bersize 8".
** Ayu keraskan adunan di dlm frezer beku supaya proses keraskan agar2 lebih cepat.
** Sebelum melapis, pastikan adunan kedua2 agar2 di dalam periuk tadi cair, pasang api gas dan cairkan baru di masukkan dlm acuan....

SELAMAT MENCUBA....

Kek Marble Strawberry vs Coklat & Cheese.


Resepi: Kek Marble Strawberry vs Coklat & Cheese..(loyang 9inci)
Sumber: Ani Sanusi

~Bahan2 A:-~
250gm cream cheese - suhu bilik
60gm gula halus / aising - saya guna gula yg d blend
1 biji telur
2 sudu mkn susu segar / cair
1 penutup botol esen vanila

~Caranya:-~
Pukul cream cheese dgn gula hingga hncur sebati..kemudian masukkan telur,susu segar dan esen vanila..pukul lagi sehinga sebati dan creamy..
ketepikan..

~Bahan2 B:-~
250gm butter / marjerin - saya guna marjerin
200gm gula halus / kastor - saya guna gula yg d blend
4 biji telur
200 ml susu segar / full krim - saya fresh milk dutch lady kotak
250gm tepung gandum *
1 1/2 sudu teh baking powder *
1 sudu teh / 5ml coklat emulco
1 sudu teh / 5ml strawberry emulco
sedikit pewarna pink
(Bahan yg bertanda * d ayak bersama sebanyak 2x)

~Cara2:-~
1. Sediakan loyang d lenser dan alaskan dgn kertas minyak.

2. Panaskan oven pada suhu 170c -ikut suhu oven masing2..

3. Bancuhkan adunan bahan A kemudian ketepikan..

4. Dalam bekas yg lain adunkan bahan B: pukul butter dgn gula hingga kembang dan berwarna putih..

5. Kemudian masukkan telur sebiji2 dgn jarak 1 minit stiap biji..pukul hingga kembang dan gebu..

6. Perlahan kan speed masukkan tepung dan susu segar berselang seli hingga habis dan pukul hingga sebati..

7. Bahagikan adunan kpd 2 bahagian dan campurkan coklat emulco dan strawberry emulco setiap bahagian..

8. Tuangkan sparuh adunan coklat ke dalam loyang lepas tu adunan cheese sedikit, separuh la adunan strawberry,adunan cheese lg..

9. Kacaukan adunan d dalam loyang guna spatula buat putaran angka 8...

10. Ulang langkah 8 td sehingga habis adunan dan buat marble lg dgn putaran bntuk 8.. (langkah 8 - 10 boleh ikut cara masing2 mcm mana nak melapis dan memarble kan adunan..ikut kreativiti masing2)

11. Setelah habis ratakan permukaan dan bakar dlm oven suhu 170c dgn cara double boiling selama 1 jam atau sehingga masak..(ikut suhu oven masing2 ya..saya guna suhu 170 dan bakar selama 1jam 15 minit)

(p/s: uji kek dgn lidi sama ada kek sdh masak atau belum..jika masih melekat d lidi tmbah kan masa dalam 10 - 15 minit..kek ni memg lembab kat dalam..jd masa menguji lidi akan keluar lembab tp bila dah masak kek tak akan melekat d lidi dan hnya nmpk berminyak saja)

SELAMAT MENCUBA KEPADA KWN2 YG SUDI MENCUBANYA..:)



COKLAT BUTTERCREAM(dari blog Sally Rashid)

Bahan:
90g shortening (saya guna krimwell)
50g mentega
190g gula aising
60g coklat masakan (cairkan)

Cara :
1. Pukul shortening/krimwell, mentega & gula aising sehingga kembang.
2. Masukkan coklat cair dan kacau rata.

Sabtu, 7 Julai 2012

puding susu berlapis


Sumber Resepi : Kak Ct Delima
Bahan Lapisan Susu : ILA BUAT 2 KALI...1 UTK LAPISAN BAWAH DAN 1 UTK LAPISAN ATAS....
10 gm agar-agar serbuk
3 cawan air
1/2 cawan gula
1 1/2 cawan susu sejat Ideal/Carnation
Beberapa titis esen vanila(ILA GUNA PERISA PANDAN)

Caranya :-
1. Masak agar-agar dengan air hingga agar-agar larut.
2. Masukkan gula dan kacau sebati hingga gula larut. Tapiskan.
3. Masukkan susu sejat dan esen vanila.(ila tukar ke perasa pandan)
4. Dengan perlahan-lahan, tuangkan dalam loyang atau acuan yang digemari. Sejukkan sebentar.


Bahan Agar² Berwarna :-
10 gm agar-agar serbuk
3 cawan air
1/2 cawan gula
Pewarna makanan yang disukai

Cara-Cara :

  • Masak agar-agar bersama air hingga agar² larut. Masukkan gula dan kacau perlahan hingga gula larut. biarkan 2/12 cawan dlm periuk dan bila agak pekat boleh di panaskan dgn api kecil... ILA BIARKAN PUTIH.....
  • Tuangkan agar agar selebihnya ke dalam mangkuk kecil² yang dibahagi kepada 3 bahagian dan letak pewarna. Biarkan beku. Dan bila sudah beku potong kecik².
  • Kemudian cakar sedikit permukaan lapisan susu dengan garfu dan bolehlah dituangkan lapisan agar² putih  dan dimasukkan agar² warna warni tadi. Jangan sampai terlalu keras adunan susu tadi, agak² keras sedikit saje. (buat dengan cepat takut agar2 susu akan cepat beku).
  • Bila adunan agar² putih dah hampir keras letakkan 1 LAGI LAPISAN AGAR2 SUSU...
  • BOLEHLAH DI SEJUKKAN.....DAN DI MAKAN...