BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sabtu, 24 Mac 2012

lempeng pisang

                                                                                           
ASSALAM MUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA SEMUA....KORANG KENALKAH GAMBAR DIATAS NI...AGAK2LAH KLU TAK KENALKAN....BOLEH DI KATAKAN....SEMUA KITA ADA KENANGAN TERSENDIRI DENGAN LEMPENG PISANG NI KAN.....INGAT LAGI MASA KECIL DULU....RASANYA LEMPENG PISANG NILAH YG PALING SEDAP SEKALI YG MAK BUAT...AL MAKLUMLAH DULU MANA ADA MCM2 MAKANAN MCM SEKARANG....TINGGAL PUN DI KG...MAKAN JAKLAH APA YG ADA....TP KLU MASA HUJAN2 MAK BUAT LEMPENG NI....PASTU MINUM DGN TEH PANAS2....MAIII AIIII....BOLEH MAKAN BERKEPING2 HEHEHEH....OKLAH JOM TENGOK RESEPI NI....SENANG JAK PUN...RASANYA MEMANG RAMAI YG PANDAI BUAT....TAK PAYAH BERSUKAT2 PUN BOLEHKAN....APA PUN KALAU SUDI...BOLEHLAH CUBA RESEPI ILA NI....

BAHAN-BAHANNYA:

4 BIJI PISANG SAIZ BESAR DI LENYEK
1 BIJI PISANG DI HIRIS
3/4 CWN TEPUNG GANDUM
1 BIJI TELUR
3 SUDU KECIL GULA...BOLEH DI TAMBAH KLU PISANG TU KURANG MANIS
SEDIKIT GARAM
4 SUDU BESAR KELAPA PARUT
SEDIKIT DAUN PISANG
SEDIKIT MINYAK

CARA MEMBUATNYA;
MASUKKAN PISANG YG DI LENYEK TADI DLM MANGKUK YG SEDERHANA BESAR....DAN MASUKKAN SEMUA SEKALI BHN2 DIATAS....GAUL RATA...
KEMUDIAN...SEDIAKAN KUALI LEPER...KLU BOLEH YG TAK MELEKAT...PASTU TUANG SEDIKIT MINYAK DI ATAS KUALI TADI....SUSUN PISANG YG DAH DI HIRIS TADI DAN TUANG ADUNAN YG DAH SEBATI TADI....SUKA HATILAH NAK BESAR MCM MANA YA...HEHEHE....PASTU HIDUPKAN API...PELAN2 SAHAJA...DAN AMBIL DAUN PISANG TADI...SAPU SEDIKIT MINYAK DI ATASNYA DAN TUTUP KUALI TADI.....BIAR BAWAHNYA KEKUNINGAN DAN ATASNYA DAH SEPARUH MASAK....BARU TERBALIKKAN...TUTUP LAGI ATASNYA DENGAN DAUN PISANG TADI.....KLU RASA2 DAH MASAK BOLEHLAH DIANGKAT...DAN TERUS DI HIDANGKAN ....
SEDAP SEKALI DI MAKAN PANAS2....
SELAMAT MENCUBA RESEPI YG MUDAH INI....

Selasa, 20 Mac 2012

TAUHU POKET

                                                                                      
BAHAN-BAHANNYA

3 BIJI TAUHU DI BELAH 2 DAH DILUBANGKAN TENGAHNYA...BENTUK SEGI 4....DAN KELUARKAN ISINYA DAN DI LECEK
SEDIKIT ISI AYAM ATAU UDANG...DI TUMBUK
3 HELAI DAUN SUP DIHIRIS
SEDIKIT LOBAK MERAH DI DADU KECIL2...
SEDIKIT SERBUK LADA SULAH
GARAM
SERBUK PATI AYAM SEDIKIT
1 BIJI TELUR
2 SUDU TEPUNG JAGUNG
MINYAK SECUKUPNYA

CARA MEMBUATNYA:
 
GAULKAN SEMUA BAHAN DLN MANGKUK HINGGA SEBATI....KEMUDIAN SUMBAT BALIK KE DLM TAUHU TADI...DAN BOLEHLAH DI GORENG DENGAN MINYAK YG BANYAK...JGN RISAU BILA TAUHU NI TENGELAM...IA TAKKAN TERKELUAR DARI TAUHU TERSEBUT....GORENG HINGGA KUNING KEEMASAN....SIAPPPPP...SEDAP JUGA DI MAKAN BEGITU SAJA DENGAN SOS CILI ATAU SAMBAL KICAP...
SELAMAT MENCUBA....

BUKU2 PEMBERIAN KEKASIHKU....

  
wahhhhh~~~hehehe,banyak kan??adalah sikit2 ni pun tak bagi anak baca..nak rasmi sendiri dulu baru bagi permission untuk dorang baca pulak..heheheh:)~~berkat baucer dr univrsiti 'kekasihku' dapat lah aku memborong buku banyak2..muehehehe..penuh sudah almari buku, hobi biasa lah..membaca amalan mulia..:D~~jom2 serbu kedai buku terkemuka , selain 'membaking' apa salahnya buat hobi lain..kan3..kat 'popular' , 'mph' & apa2 lah kedai buku..bnyak buku pergi lah selak , jgn tengok je..hehehh..ok lah , ku undur diri dahulu ya..hehehe

Ahad, 18 Mac 2012

AGAR2 CREAM CRACKERS

        
                             BAHAN-BAHANNYA:
                                        
1 BUNGKUS AGAR2 SEBERAT 10GM
240GM GULA KASAR
1 LITER AIR
CREAM CRACKERS

CARA MEMBUATNYA;
MASUKKAN GULA DLM PERIUK DAN JADIKAN GULA HANGUS....BILA GULA DAH HANCUR DAN BERWARNA COKLAT CAIR...JGN PULAK SAMPAI COKLAT TUA YA....NANTI PAHIT HEHEHE... MASUKKAN AIR DAN SERBUK AGAR...GAUL HINGGA GULA SEBATI DENGAN AIR....BIARKAN MENDIDIH SAMBIL DIGAUL2...BIAR LAGI DLM 3 MINIT...BARU PADAMKAN API....TUANGKAN KE DALAM BEKAS DAN SUSUN SEGERA CREAM CRACKERS....DI ATASNYA DAN TEKAN2 SEDIKIT BIAR TENGELAM.....
SIAP....DAN SEJUKKAN DLM PETI AIS DLM 1 JAM....

SELAMAT MENJAMU SELERA....

Selasa, 13 Mac 2012

MOHON MAAF SEMUA....

ASSALAMMUALAIKUM SEMUA......MAAF TERLEBIH DAHULU PADA SEMUA YG MENGUNJUNGI BLOG ILA NI....ASYIK2 GAMBAR  DAN RESEPI YG SAMA KAN....TP IALAH SEBAGAI MANUSIA BIASA ......KADANG2 SAKIT PUN DATANG MENJENGUK....APA PUN ALHAMDULILLAH KERANA MASIH BISA MEMBUAT BENDA2 YG MUDAH.....DAN MAKASIH YG TAK TERHINGGA UTK SUAMIKU YG TERCINTA KERANA BANYAK MEMBANTU DAN BEGITU MEMAHAMI KEADAAN ISTERINYA SEKARANG NI....

ILA SENDIRI PUN TAK SANGKA YG DARAH ILA DAH BEGITU TINGGI....170/152...TINGGIKAN....TAKUT JUGA ILA KLU2 TERKENA STROK NI...MUDAH-MUDAHAN DI JAUHKAN OLEH ALLLAH.....AMINNNN....TU YG SEKARANG NI KURANG SIKIT MAIN MASAK2 NI...KEPALA PUN ASYIK PENING JAK NI....DOAKAN ILA CEPAT SEMBUH YA KAWAN......

MCM2 MASAKKAN YG INGIN ILA BUAT TP......TERPAKSALAH DI TUNDA DAHULU YA SEMUA....BILA KESIHATAN ILA DAH PULIH SEMULA...ILA AKAN MASUKKAN BYK2 GAMBAR DAN RESEPI KAT SINI....WLUPUN ILA DAH TAK BOLEH MAKAN MCM2 MCM DULU,,,TP ILA ADA ANAK2 YG BOLEH TOLONG HABISKAN HEHHEE....

OKLAH MAKASIH PADA SEMUA YG SUDI MENGUNJUNGI BLOG ILA NI YA....ILA TAHU.....RAMAI JUGA YG FOLLOW BLOG ILA SECARA SENYAPKAN....APA PUN...MAKASIH YG TAK TERHINGGA KERANA SUDI MEMBACA CATATAN YG TAH APA2 NI.....

MUAHHHHHHHHH SYG SEMUA....

Jumaat, 9 Mac 2012

triffle perisa oren

                                                                             

Bahan-Bahan:

1 bungkus kek swiss roll
1 kotak agar-agar segera (Lady's Choice) - perisa oren
1 tin fruit cocktail
4 sudu besar tepung kastard
  7 sudu besar gula
  400ml susu  
sedikit vanila
200ml air

Cara:
1. Campurkan air, gula,vanila dan susu dan masak sehingga menggelegak kemudian masukkan tepung kastard yg dibancuh dgn sedikit air.... dan masak mengikut kepekatan yg diinginkan.....angkat dan biar sejuk.
2. Potongkan kek swill roll dan susun ke dalam bekas [kalau nak cantik..masukkan dlam bekas kaca..nanti nampak lapisan triffle ni].
3. Kemudian ambil sedikit jus buah cocktail dan tuangkan keatas kek tadi.
4. Tuangkan kastard tadi keatas kesemua kek sehingga rata.
5. Taburkan buah cocktail keatas kastard tersebut.
6. Bancuh agar-agar segera mengikut arahan yang telah disediakan dan tuangkan keatas buah cocktail tadi.
7. Masukkan ke dalam peti sejuk....
     
SIAP DAN SELAMAT MENCUBA.....                                      

Selasa, 6 Mac 2012

KEK SEMUT HITAM PERISA OREN

                  

                                  1 biji buttercup,3/4 cwn gula (resepi asal 1 cwn), 250gm tepung gandum,1 sudu kecil b/powder, 2 sudu susu pekat kurang manis,3 biji telur,1 sk vanilla,1/2 cwn susu cair, 2 sudu oren sunquick, 3 sudu besar choc rice di gaul dgn sedikit tepung.

 CARA MBUATNYA: ayak tepung, susu tepung dan b/powder. pukul butter dan gula hingga kembang. .masukkan telur, vanila, oren sunquick, dan susu cair berselang seli dgn tepung.sebatikan dan masukkan choc rice tadi gaul sebati dan tuang dlm loyang...bakar cara bain marie...selamat mencuba kwn2..                                               

Ahad, 4 Mac 2012

KEK PISANG

                                                                                             
Kek Pisang

200 gm pisang emas
 150 gm gula halus
4 bj telur (B)
1/2 sdb rata ovalet
250 gm tepong gandum ayak dgn
1 1/2 sdt baking soda dan 1/2 sdt baking powder
125 ml susu
100 ml minyak.. 
50gm coklat rice
30 gm kismis

Campur pisang dan gula,tambah telur dan pukul.
Tambah ovalet dan pukul 5-6 min hgga kembang.
Tambah tepung perlahan2 selang seli dgn susu.
Tambah minyak. 
gaul rata dan tuanglah kedlm loyang yg dah di sapu planta....
Bakar ikut kepanasan oven masing2 ya...
SELAMAT MENCUBA...