BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Isnin, 30 Julai 2012

PAI TUNA

                                                                                       
 ASSALAMMUALAIKUM SEMUA....LAMA BETUL TAK MEMBEBEL KAT DLM BLOG NI......SEBENARNYA RINDU JUGA....CUMA KADANG2 KE SUNTUKAN MASA MEMBUATKAN ILA MALAS NAK TAIP PANJANG2 ...MAKLUMLAH...ILA NIKAN DRIVER SUAMI DAN ANAK2....KELUAR RUMAH 4 KE 5 KALI SEHARI TU YG TERLEBIH RAJIN TU...EEEEEEEEE......
SEBENARNYA DAH LAMA ILA NAK CUBA BUAT PAI TUNA NI TP TAK JUGA BUAT2...TAK SILAP ILALAH DAH 2 BLN ILA BELI TUNA NI....TERSIMPAN JAKLAH....NASIB BAIK TAK TAMAT TEMPOH HEHEHEHE....DI SBBKAN NAK HABISKAN STOK CHEESE BARULAH ILA TERINGAT RESEPI PAI TUNA NI........APA LAGI, ILA PUN CUBALAH...DANNNN....... ALHAMDULILLAH...HASILNYA MEMANG MEMUASKAN HATI. WLUPUN PERTAMA KALI DI CUBA....DAN SEKARANG ILA KONGSIKAN RESEPINYA DI SINI YA....SILALAH BUAT SENDIRI YA HIHIHIHI.....
                                                                                    
BAHAN DOH:
230GM TEPUNG GANDUM
125GM MENTEGA
1 BIJI TELUR
1/2 SUDU TEH GARAM
1 SUDU BESAR GULA HALUS

CARA MEMBUAT DOH:
MASUKKAN SEMUA BAHAN DLM MANGKUK SEDERHANA BESAR DAN GAUL RATA HINGGA MENJADI DOH....BIARKAN 5 MINIT DLM BEKAS TERTUTUP KEMUDIAN TEKANKAN DOH KE ACUAN PAI....BAKAR SELAMA 20 MINIT ATAU HINGGA MASAK....
DI SBBKAN ACUAN PAI ILA TU COMEL AJA,,,...JADI ADALAH LEBIH DOH TADI DAN ILA MASUKKAN KE DLM ACUAN TART TELUR .....NAMPAK COMEL PULAKLAH JADINYA....(KLU RASA DOH TERLALU LEMBUT...BOLEHLAH TAMBAH TEPUNG SEDIKIT2....)

INTI TUNA:
1 TIN KECIL TUNA(ILA GUNA TUNA HANCUR YG DI RENDAM DLM MINYAK)
1/2 BIJI CILI BANGGALA DI DADU
1/2 BIJI BAWANG BESAR DI DADU
5 BIJI CENDAWAN BUTANG DI DADU
100 MLM SUSU SEGAR (ILA GUNA SUSU CAIR) 
1 BIJI TELUR
1 SUDU BESAR TEPUNG JAGUNG
GARAM, PERISA(ILA GUNA PASTI SEDAP) SBB TULAH JADI SEDAP HEHEHEHE DAN SEDIKIT SERBUK LADA PUTIH...
KEJU CHEDDAR UTK TABUR KAT ATAS( RESEPI ASAL GUNA KEJU CHEDDAR AJA..TP SBB TAK CUKUP BANYAK JADI ILA TABURKAN KEJU MOZZARELLA SEKALI......



CARA MEMBUAT INTI:
BUANGKAN MINYAK IKAN TUNA TADI DAN RATAKAN DI ATAS KULIT PAI YG TELAH DI MASAK TADI
TABURKAN, CILI BANGGALA HIJAU, CENDAWAN BUTANG DAN BAWANG BESAR YG DI POTONG DADU...KETEPIKAN
SATUKAN SUSU, TEPUNG JAGUNG, LADA PUTIH, PERISA DAN TELUR DLM 1 BEKAS,,,,KACAU RATA DAN TUANGKAN DI ATAS PAI TADI... KEMUDIAN TABURKAN CHEESE BERAPA BYK YG KORANG SUKA...LAGI BYK LAGI SEDAPLAH HASILNYA.....BAKARLAH HINGGA MASAK.....
SIAP
 DAN BOLEH DI MAKAN DGN SOS CILI.....

SELAMAT MENCUBA SEMUA........



0 ulasan: