BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sabtu, 11 Februari 2012

serimuka jagung

                                                                                       
Bahan Lapisan Bawah:
• 2 1/2 cwn santan cair + sedikit garam
• 2 cwn pulut - direndam selama 3 jam
Cara Membuatnya:
1. Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukus hingga pulut masak.
2. Minyakkan sedikit loyang lain dan tekankan pulut yg telah masak tadi.
3. Kukus semula dan tuangkan adunan lapisan atas.
Bahan Lapisan Atas:
• 2 cwn santan pekat
• 3/4 cwn krim jagung dlm tin
• 3 sudu makan gula perang
• 3 sudu makan tepung gandum}
• 3 sudu makan tepung kastard} diayak
• 1 1/2 sudu makan gula pasir
• 1 sudu teh garam
Cara Membuatnya:
1. Satukan santan, gula perang dan jagung dalam pengisar ~ kisar jgn hancur sangat jagungnya...
2. Tuangkan bancuhan ini kedalam mangkuk. Masukkan tepung gandum dan kastard ~ gaul hingga rata.
3. Kemudian masukkan gula pasir dan sedikit garam ~ kacau hingga adunan sebati/rata.
4. Panaskan adunan ini dalam kuali non stick sebentar.
5. Tuangkan adunan keatas pulut dan kukus lagi selama 30 min.
6. Apabila telah masak, sejukkan selama 3-4 jam dan barulah dipotong...

0 ulasan: