BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Khamis, 19 Januari 2012

IKAN CENCARU BAKAR TOMYAM

                                                                                            

Malam tuan dan puan sekalian...hehehe pernah tak korang cuba ikan bakar tomyam ni??...sekali sekali ubah2 resepi bah...bosan dah ...hari2 masak, sampai ndak tau mau masak apa.....biasa kita buat...tomyam berkuah kan....ni pulak lain sikit ...klu terasa2 nak cuba atau anda sememangnya pengemar tomyam...bolehlah mencuba ya....bhn2nya pun mudah saja...

BAHAN2NYA:
1 EKOR IKAN CENCARU SAIZ SEDERHANA DIBERSIHKAN
2 KETUL KIUB TOMYAM
7 BIJI CILI MERAH DIKISAR
1/2 BIJI CILI BESAR DIKISAR
1/2 BIJI CILI BESAR DIHIRIS
4 ULAS BWG MERAH DIKISAR
2 ULAS BWG PUTIH DIKISAR
2 BTG SERAI DIKISAR
1 BIJI TOMATO DIBELAH 6
1 BTG SADERI DIHIRIS
 1 BIJI CILI HIJAU DIBELAH DUA ATAU PUN KALAU NAK LETAK CILI API PUN BOLEH...
5 HELAI DAUN LIMAU PURUT.

CARA MEMASAKNYA:
SATUKAN BHN2 UTK DIKISAR TADI...MASUKKAN GARAM DAN GULA,...(TP GARAM TU RASA2 DULU YA SEBAB KIUB TOMYAM TU DAH MASIN...)KISARKAN SEKALI....JGN BYK SANGAT AIRNYA YA...BIAR AGAK PEKAT KUAHNYA....
TUANG KE ATAS IKAN YG DAH DILETAKKAN KE ATAS KERTAS FOIL...ALASKAN DGN LOYANG SUPAYA SENANG DIANGKAT....SUSUN CILI BESAR, TOMATO ,SALERI DAN DAUN LIMAU PURUT....KEMUDIAN BOLEH DIBAKAR HINGGA MASAK...KALAU SUKA KUKUS...BOLEHLAH DIKUKUS....

SELAMAT MENCUBA....

0 ulasan: