BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Ahad, 11 Disember 2011

PAVLOVA CAKE..

MORNING2....APA KHABARNYA ORANG DI SANA...NGEH3..SEMALAM SEMPAT LAGI BUAT PROJEK SAMPAI 12 MALAM...NASIB BAIK MENJADI...THANX TO AZLITA MASAM MANIS....HARI NIH ADA TETAMU YG NAK DTG UMAH...SBB TU LARH..KE HULU KE HILIR...CARI BAHAN2...TP ILA SUKA SEKALI BILA DAPAT MENJAMU KAWAN2 DGN HIDANGAN YG SEDAP2.....TAK MAU BYK CERITA...JOM TENGOK RESEPI....


PAVLOVA

4 biji putih telur
3/4cawan gula castor
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh cuka makan

Sediakan loyang
Alas loyang dengan baking paper.
Lorek atas baking paper bulatan berdiameter  8inc
Terbalik kan kertas. Kalau ade ring bulat pun boleh juga gunakan
Panaskan oven dengan api bawah 170 C nanti bila dah masukkan pavlova turunkan suhu kepada 120-100C

Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu
Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental.
satukan tepung jagung, esen vanila dan cuka dlm bekas kecil
Kacau rata hingga semua bahan larut
Masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik.
Letakkan adunan atas baking paper yg telah di buat bulatan tadi ratakan.
Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis
Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 120-100C selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit atau sehingga permukaan pavlova kering dan keras.
Tutup oven dan biarkan pavlova dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit, sehingga ia sejuk dan kering sepenuhnya

Bahan Hiasan
Wiping Cream
Strawberry

Whiping Cream di pukul dgn kelajuan maksima hingga kental
Letakkan atas pavlova tadi
Hiaskan dengan buah-buahan segar

0 ulasan: