BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sabtu, 10 Disember 2011

NASI LEMAK DAN SAMBAL UDANG...

                                                                                         

ASSALAMUALAIKUM SEMUA....MAAF YA...GAMBAR NASI LEMAK NI DAH LAMA MASUK TP RESEPINYA....TAK MUNCUL2...HEHEHE...MAAF YA SEMUA...AL MAKLUMLAH DLM KESIBUKAN MENGURUS RUMAH TANGGA ADA MASANYA...ADA BENDA YG TERLUPA....ILA PASTI RAMAI YG DAH PANDAI MEMASAK NASI LEMAK...TP ILA NAK JUGA KONGSIKAN CARA ILA NI...KHAS UTK KWN2 YG MEMANG TAK PANDAILAH...AL MAKLUMLAH..ILA PUN BUDAK BARU BELAJAR...KLULAH SALAH TOLONG TUNJUKKAN...

BAHAN2NYA:
7 CWN BERAS(CAWAN PERIUK NASI LETRIK YA)
1 GENGGAM PULUT
1 LITER SANTAN
1 SUDU KFC GARAM
3HELAI DAUN PANDAN

CARA MEMASAKNYA
MASUKKAN SANTAN KE DLM PERIUK BERSERTA GARAM DAN DAUN PANDAN...BIARKAN MENDIDIH SEKEJAP...DAN MASUKKAN BERAS DAN PULUT TADI...PASTU KUATKAN API DAN GAUL SAMPAI SANTAN AGAK KERING...TP JGNLAH PULAK SAMPAI HANGUS YA HEHEHE...BIARKAN SEKETIKA...DIDIHKAN PERIUK PENGUKUS ...KEMUDIAN MASUKKAN BERAS YG TELAH DI MASAK TADI...KUKUSLAH SAMPAI MASAK...
*ILA TAK SUKA NASI LEMAK YG DI LETAK BWG PUTIH , HALIA DAN SERAI...TP KLU KWN2 SUKA BOLEH JAK LETAK YA..
*RESEPI SAMBAL UDANG SUDAH ILA KONGSIKAN DI BLOG INI...


UTK SAMBAL IKAN BILIS
250GM KAN BILIS...DIBERSIHKAN DAN DIRENDAM SEBENTAR
20 TANGKAI CILI KERING
3 LABU BWG BESAR DIKISAR
4 BIJI BWG MERAH DIKISAR
SEDIKIT BELACAN DIKISAR
1 CWN AIR ASAM JAWA
2 LABU BWG BESAR DIHIRIS
4 SUDU BESAR MINYAK MASAK
GULA,GARAM DAN PERASA@ PATI IKAN BILIS..

CARA MEMASAKNYA...
TUMISKAN BAHAN YG DIKISAR HINGGA WANGI...MASUKKAN AIR ASAM, IKAN BILIS, GARAM, GULA DAN PATI IKAN BILIS@PERASA..MASUKKAN AIR DAN BIARKAN MENDIDIH DGN API PERLAHAN...MASAK HINGGA PEKAT DAN NAIK MINYAK...BOLEHLAH DIHIDANGKAN DENGAN TELUR,KACANG TIMUN DAN IKAN BILIS GORENG...OKLAH....JOM MAIN MASAK2...

0 ulasan: