BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Jumaat, 16 Disember 2011

MASAK LEMAK CILI API PISANG DGN IKAN KERING

                                                                                   ASSALAM SEMUA...PERNAH MAKAN PISANG YG DIJADIKAN SAYUR TAK?...MCM SAYUR  ILA KAT ATAS NI....SEBENARNYA DULU2...PERNAH JUGA MAK ILA MASAK MCM NI...TP JARANG2LAH...MASA TU ILA MEMANG TAK SUKA ...MUNGKIN SBB MASA TU ILA KANAK2 LAGI...SELEPAS ILA PINDAH KE NILAI NI...DAN DIBERI OLEH JIRAN SEBELAH ILA SAYUR NI...BARULAH ILA TERASA KESEDAPAN SAYUR NI TAU...AL MAKLUMLAH ORG NEGERI SEMBILAN NI SEMEMANGNYA SINONIM DGN MASAK LEMAK CILI APINYA YG SEDAPKAN...TP RESEPI NI TELAH ILA UBAHSUAIKAN MENGIKUT CITARASA ILA...KLU KORANG RASA NAK CUBA..BOLEHLAH YA.... 

I SISIR PISANG(NAMANYA KEMUDIAN YA)DICUCI BERSIH KULITNYA...DAN BOLEHLAH KUPAS KULIT PISANG CARA MEMANJANG...SBB KITA AMBIL KULITNYA SEKALI YA...DAN ISINYA IKUT SUKA KORANGLAH NAK HIRIS MCM MANA..
3 BIJI BWG MERAH DI TUMBUK HALUS
2 BIJI BWG PUTIH DITUMBUK HALUS
SEDIKIT HALIA DITUMBUK HALUS
1 BTG SERAI DI KETUK SEDIKIT
1 EKOR IKAN KERING(SUKA HATILAH NAK IKAN APA..PALING ELOK YG BERISI)DI POTONG KECIL DAN JGN LUPA CUCI YA
SANTAN SECUKUPNYA(MAKSUDNYA...KLU NAK KUAH BYK...LETAKLAH BYK2 YA)HEHEHE
4 BIJI CILI API(NAK LEBIH PUN BOLEH) DI TUMBUK HALUS
1 SUDU BESAR SERBUK KUNYIT
GARAM,GULA DAN PERASA/PATI IKAN BILIS

CARA MEMBUATNYA:
REBUSKAN PISANG HINGGA AGAK LEMBUT...MATIKAN API DAN TUANG KELUAR AIR REBUSAN PISANG TADI...TUMISKAN BAHAN YG TELAH DITUMBUK HALUS TADI HINGGA NAIK BAU....MASUKKAN IKAN KERING...GORENG SEKEJAP...MASUKKAN PISANG TADI DAN SANTAN....MASUKKAN KUNYIT, GARAM, SEDIKIT GULA DAN PERASA TP ILA GUNA PATI IKAN BILIS JAK...DIDIHKAN DAN SIAPPPPPP....BOLEHLAH MAKAN DGN NASI PANAS2 DAN IKAN GORENG DGN SAMBAL BELACAN SEDAPPPP SANGAT....
                

0 ulasan: