BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sabtu, 10 Disember 2011

KARPIPAP OOOOOO KARIPAP

    
SELAMT PAGI SEMUA....PAGI YG CERAH...DIIKUTI DENGAN ANGIN YANG SEPoI2 BAHASA....GITU....TIBA2 TERINGIN NAK MAKAN KARIPAP....NI BUKAN KARIPAP ISI KENTANG TPI KARIPAP ISI SARDIN..URMM...NYUM3!!! TP YG PALING ISTIMEWA TENTANG KARIPAP NI IALAH...KARIPAP NI BUATAN ANAK GADISKU...MEMANG BOLEH DIHARAP...WLUPUN BELUM BERAPA NAK CANTIK TP BOLEHLAH DI TERIMA ATAUPUN BAGI MARKAH B+ HAHAHA.....SEKEJAP JE NK BUAT KUIH NIH SBB SENANG SNGT..TPI KALAU X KENA CARANYA MEMANG X CANTIK JADINYA...MUNGKIN ADA YG PERNAH BUAT TPI ADE KESILAPAN TEKNIKAL CIKIT..MUNGKIN KULIT KARIPAP TU BERJERAWAT...X CNTIKLAH KAN...SEDANGKAN KALAU KITA YG ADE JERAWAT NIH X SUKE NK TNGOK..APA LAGI KUIH NIH..KALAU BOLEH BERCAKAP,ENTAH2 LAH KAN..BANYAK DIE BEBELKAN KAT KITA....HEHE,OK LAH..SILALAH CUBA RESEPI NI PULAK..TENGOK SAMA ADA CANTIK HASILNYA ATAU MASIH SAMA...X PE2..KALAU ADA MASALAH MCM BIASA SILA2 LAH KEMUKAKAN...KITA SHARE2..SHARING IS CARING,RIGHT??HI3..OKLAH..SELAMAT MENCUBA..




BAHAN2NYA:
500GM TEPUNG GANDUM
1 SUDU GARAM
3 SUDU PLANTA DICAIRKAN DAN DITAMBAH
5 SUDU BESAR MINYAK..PANASKAN SEKETIKA
CARA MEMBUATNYA:
MASUKKAN TEPUNG DLM BEKAS DAN MASUKKAN PLANTA DAN MINYAK TADI...MASUKKAN GARAM DAN KAUL SEKATA....MASUKKAN AIR SEJUKKKK DR PETI AIS DAN ULI HINGGA TAK MELEKAT DITANGAN TP JGN TERLALU LEMBUT YA...BOLEHLAH DI CANAI DAN LETAKKAN KE ACUAN KARIPAP  DI ISI DGN ISI KARIPAP...SIAP..

ISI KARIPAP
BHN2NYA...1 TIN SARDIN SAIZ SEDERHANA
1 SUDU GARAM
2 TITIK CUKA
1 LABU BWG BESAR DIDADU
1 BIJI BWG PUTIH DICINCANG HALUS
2 BIJI CILI  API DIHIRIS2...
PERISA DAN GULA SECUKUPNYA


CARA MEMBUATNYA...TUMISKAN BWG MERAH DAN PUTIH HINGGA NAIK BAU...MASUKKAN SARDIN DAN HANCUR2KAN...MASUKKAN CUKA, GARAM, PERISA DAN GULA...TAK LUPA CILI API YA KAWAN2 HEHEHE...MASAK HINGGA  KUAH MENJADI AGAK KERING DAN BOLEHLAH DIANGKAT....

PERINGATAN YG TERSANGATLAH PENTING....
MASA MENGORENG KARIPAP NI TAK BOLEH MINYAK PANAS TAU...MASUKKAN KARIPAP KE DLM MINYAK YG BELUM BERAPA NAK PANAS...JGN RISAU...TAKKAN MERESAP MINYAK PUNYA...KLU MINYAK PANAS...NANTI KARIPAP NI PENUH DGN JERAWAT TAU...PADA PEMINAT2 KARIPAP BOLEHLAH CUBA PETUA INI YA...


0 ulasan: