BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sabtu, 10 Disember 2011

IKAN MASAK 3 RASA..

 ini ikan gorengnya....belum siap lagi...cuba tng0k bwah ni.....WAAAAA!!!nmpk sedp kn....hehehe:)
BAHAN A:
*1 ekor ikan saiz sederhana-ikan bawal/ikan merah/ikan kerapu @ apa2 lah yg kawn2 suka
*1 sudu besar tepung kanji(utk menyalut ikan)
*3 sudu tepung gandum(utk menyalut ikan
*3 ulas bwng merah(dihiris)
*1 labu bwng besar(dihiris)
*2 ulas bwng putih(dihiris)
*sedikit halia(dicincang halus)

*minyak(utk menggoreng)
*1 sudu kecil kunyit
*1 sudu besar cuka

BAHAN B:(utk sos)

*1 sudu cili kisar(kalau suka)
*3 sudu sos tomato
*2 sudu sos tiram
*3 sudu sos cili
*5 sudu besar air(kalau pekat sngt boleh tmbh lgi air)
*1 sudu kecil gula pasir
*sedikit garam


BAHAN C:(sebagai hiasan)
*3 helai daun bawng
*2 biji cili merah(dihiris)
*2 biji cili hijau(dihiris)
*sedikit nenas(didadu)
*1 biji tomato besar(saiz kecil didadu)


CARA MEMBUATNYA:
*sapukan garam,kunyit & cuka ke badan ikan.

*sapukan tepung kanji di sekeliling ikan.
*kemudian,salut dngn tepung gndum
*goreng ikan dngn minyak yg bnyk hingga kuning keemasan
*letak dlm pinggn hidangan.
*keluarkn minyak & tingglkn 3 sudu besar minyak utk menumis bahan yg telah dihiris hingga wangi(termasuklah halia)

*di kuali lain,masukkn bahan sos & biarkn mendidih.(kacau rata)masukkn bahan hiasan  & masak seketika lalu, tutupkan api
*curahkan kuah sos ke atas ikan.

*SELAMAT MENGHIDANG...

0 ulasan: