BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sabtu, 10 Disember 2011

AYAM MASAK KURMA

                                                                                      
RESEPI AYAM MASAK KURMA NI ADALAH RESEPI TURUN TEMURUN KELUARGA ILA TAU...HEHEHE..TAK ADALAH...TP RESEPI NI MEMANG MAK ILA YG TURUNKAN KAT ILA...BAGI ILA DAN KELUARGA...SEDAPLAH TP BAGI ORG LAIN TAK TAULAH....JADI KLU NAK TAHU SEDAPKAH TIDAK...KENALAH MASAK IKUT RESEPI INI NI YA...

1 EKOR AYAM DIPOTONG KECIL DAN DAH SIAP DI GORENG SETENGAH MASAK...(SEBELUM GORENG TU ...LUMURKAN GARAM, KUNYIT DAN SEDIKIT ASAM JAWA YA)
SANTAN SECUKUPNYA DR 1 BIJI KELAPA (JADIKAN SANTAN PEKAT YA
SERBUK REMPAH KURMA 1 SETENGAH BUNGKUS KECIL  DIBANCUH DGN SEDIKIT AIR
6 BIJI BAWANG MERAH DIKISAR
6 BIJI BWG PUTIH DIKISAR
1 LABU BAWANG BESAR DIKISAR
HALIA SEBESAR 1BU JARI DIKISAR
2 BTG SERAI DIKISAR
SEDIKIT LENGKUAS DIKISAR
4 BIJI BUAH KERAS DIKISAR
KERISIK (MENGIKUT KEPEKATAN KUAH YG DIINGINKAN...JADI MASUKKAN SEDIKIT2...AGAR KUAH TAK TERLALU PEKAT
SEGENGGAM SUUN YG DAH DIRENDAM AIR SEJUK
4 BIJI CILI BESAR(HIJAU)
TOMATO 1 BIJI DI BELAH 4
3 CAWAN AIR

CARA MEMBUATNYA:
TUMISKAN BHN2 YG TELAH DIKISAR TADI HINGGA NAIK BAUH DAN AGAK KEKUNINGAN...MASUKKAN REMPAH KURMA...DAN TUMIS HINGGA NAIK MINYAK...MASUKKAN AYAM DAN 3 CAWAN AIR...RENIHKAN DLM 5 MINIT...MASUKKAN SUUN, TOMATO DAN CILI HIJAU...MASUKKAN SANTAN PEKAT...MENGIKUT KEPEKATAN YG TUAN PUAN INGINKAN YA...PERLAHANKAN API DAN MASUKKAN KERISIK...MULA2 MASUKKN 3 SUDU KERISIK...TP KENA SENTIASA DI GAUL YA SBB TAKUT PECAH MINYAK...KLU NAMPAK KUAH MASIH CAIR...BOLEH TAMBAH KERISIK LAGI ...JADIKAN KUAHNYA SEPERTI YG ANDA SEMUA INGINKAN...MASUKKAN GARAM, PERASA DAN SEDIKIT GULA... GAUL RATA DAN BOLEH MATIKAN API...DAH SIAP PUN DAN BOLEHLAH DIHIDANGKAN UTK KELUARGA TERCINTA...

0 ulasan: