BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sabtu, 12 November 2011

KEK LOBAK BERCHEESE & COKLAT MOIST CHEESE

KEK NI ADALAH KEK KEGEMARAN ANAK2...DAN MUMMYNYA JUGA..MUNGKIN ADA YG BERMINAT...JADI...MARI KITA JENGUK RESEPINYA...
KEK LOBAK BERCHEESE:
2 cwn parutan lobak
4 biji telur
1 cwn minyak
1 1/2 cwn brown sugar
2 cwn tpung gndum
1 sudu teh soda
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh vanilla
1/2 sudu teh serbuk kyu mnis
1/2 sudu teh garam
1 cwn badam

Cara membuatnya:
*Pnskn oven.
*cmpurkn tpung,soda,baking powder dan serbuk kayu manis-ayak
*pukul telur dgn gula sbati-sekejap
*masukkan minyak dan pukul sebati.
*masukkan campuran tepung sedikit demi sdikit ke dlm adunan telur
*gaul sebati.
*msukkan vanilla dan parutan lobak serta badam.
*kcau sbati dan tuang ke dlm loyang dan Bolehlah di bakar....

toppingnya
bahan2
250gm cream cheese
120gm mentega
80gm gula ising
1 sudu teh esen orange atau lemon pun boleh

cara
pukul cheese cream dgn kelajuan tinggi hingga lembut, masukkan mentega, gula icing dan esen. Pukul lagi utk 2 minit hingga sebati.

siap boleh sapu diatas kek secara menyeluruh....
selamat mencuba ya kawan2


KEK NI DI TEMPAH OLEH HETTY...MASIH BELAJAR MENDEKO LAGI...APA PUN RESEPI NI MEMANG BEST...

~Bahan2:-~ (stengah Adunan - loyang 7 inci)
1 1/2 cawan tepung gandum *
1/2 cawan serbok koko *
1 sudu teh soda bicarbonate *
secubit garam *
1 penutup esen vanila
1 1/2 cawan gula
1 cawan minya jagung/masak (saya guna minyak masak)
3 biji telur
1/2 tin / 200ml susu cair/segar
1 cawan air panas

~Cara2nya:-~
1.Panaskan oven 185c, sediakan loyang d griss dan d alas kertas minyak..
2.Ayak bersama bahan2 yg bertanda * - ketepikan..
3.Pukul telur dgn gula hingga sebati dan kembang, masukkan esen dan minyak..pukul sebati..
4.Masukkan tepung dan susu selang seli shingga habis..sebatikan..
5.Masukkan air panas sambil adunan d kacau sebati..
6.Masukan ke dalam loyang dan bakar dalam oven selama 45-50 minit atau sehingga masak..
7.Bila dah masak sejukkan d redaian kek..

~Bahan utk Topping/filling coklat~ (TOPPING NI SAYA GUNAKAN UTK FILLING KAT TGH2 KEK)
3-4 sudu makan serbuk koko - d ayak
3 sudu makan gula halus
1 cawan susu segar/cair
1 penutup esen vanila
3 sudu kecil penuh tepung jagung

~Caranya;-~ (kacau guna whisk)
1.Bancuh tepung jagung dgn sedikit susu segar/cair td..ketepikan..
2.Campurkan serbuk koko,gula,esen vanila dan susu segar ke dlm periuk dan masak atas api yg perlahan..sentiasa d kacau shingga sebati..bila dah hmpir mendidih masukkan bancuhan tepung jagung td sedikit2 sambil terus mengacau shingga hbis dan adunan pekat...
3.bila dah nmpk pekat matikan api dan teruskan mengacau dan biarkan sejuk sekejap..
4.Bila dah sejuk masukkan adunan ke dalam piping bag dan sejukkan dlm peti sejuk..

~Bahan Filling Cheese~
250gm cream cheese-suhu bilik
100gm butter - suhu bilik
80gm gula aising

~Caranya:-~
1.campurkan ke semua bahan dan pukul hingga sebati dan kembang..
2.Bahagi dua adunan dan sparuh masukkan ke dalam piping bag dan sejukkan dlm peti sejuk..

~Cara nak letak krim kat kek:-~
1.Kek yg dah d sejukkan d belah dua..
2.Letak satu bahagian kek k atas papan kek..(saya letak atas piring jak)
3.Picitkan filling cheese/coklat sbesar bulatan 20sen kat tgh2 kek..
4.kemudian picitkan lg filling yg satu lg melingkari bulatan yg pertama..
5...dan ulangi lg dgn filling secara berselang seli sehingga habis dan penuh permukaan kek td..
6.bila dah habis letakkan sbahagian kek lg kat atas kek td..
7..dan sapukan keseluruhan kek dgn sbahagian cream cheese td serata2nya.. sejukkan seketika d peti sejuk..

~Topping kek yg saya guna utk siram atas kek~
Bahan2:-
1/2 cawan serbuk koko - d ayak
1/2 cawan susu manis - boleh kurgkan klu tak nak manis
1/4 cawan susu cair
1 sudu besar minyak jagung/masak - utk mengilatkan (saya guna myk msk)

-Caranya:-
1.Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak dgn api yg kecil sentiasa d kacau (guna whisk) sehingga adunan betul2 sebati dan tak beketul..
2.bila dah mula nmpk mcm nak mengelegak tutup api dan teruskan mengacau..
3.Angkat dan terus siramkan ke atas kek yg dah d sejukkan td..
4.sejukkan kek sekejap lg kat peti sejuk..bila dah sejuk sedia d hidang..

SELAMAT MENCUBA :)

0 ulasan: