BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sabtu, 12 November 2011

KEK KARAMEL

Kek ni adalah kek ke2 yg ila buat selepas setahun dr kek yg pertama ila buat tak menjadi.....kerana sangat kecewa...ila membuatkan saja keinginan utk membuatnya....setelah  setahun....dan byk membaca resepi yg kawan2 buat ila pun membuatnya dan alhamdulullah akhirnya menjadi jugalah  kek caramelku ini...mari kita cuba...

KEK CARAMEL

4 sudu besar gula (utk buat gula hangus)
tabur gula dalam loyang n masak atas api perlahan.biar gula hancur n warna tukar jd perang.jgn kacau gula,nnt berketul

(B) -bahagian atas
1/2 tin susu cair
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telor
kacau semua bhn dgn penoh sopan santun,jgn sampai berbuih2,nnt karamelnye x jd.

(C)-lapisan kek
140g tpong gandum ( 2cwn )
70g gula kastor
3 biji telor kuning
135ml air biase
1sudu teh baking powder(gn sudu kfc)
45ml myk masak
pukul telor kuning,myk ngan air sampai gebu n tukar ke kale putih.pastu masukkan gula,pukul lg sampai naik 1x ganda lg.last msukkan tepong n baking powder,pukul lg.

(D)-merinque
6 biji putih telor(pastikan jgn tercampor skitpon telor kuning)
70g castor
1 sudu tah krim of tar2(gn sudu kfc)
pukul sampai adunan jd pekat n kalu kite terbalikkan bkas,adunn x jatuh.kalu jtuh,mknanye bolm jd..pastikan putih telo x tercampo skit pon dgn kuning telo.pastikan jgk bks utk ltk putih telo n mixer kring.

masukkan bahan B kedalm A.
camporkan adunan C & D,gaul dgn seduk hgg sebati.
bahagikan kpd beberape bah n ltak warne&paste kalu nk.cthnye,ltak warne hijau(paste pandan),warne pink(paste strawberry)..

msukkan dalm loyang td.caranye,ambik 1 senduk mn2 warna,ltk tgh2 loyang,xpayah ratakan,kmudian ambik warna laen plak,ltak kt tgh2 warna yg 1st td,gtulah seterusnye smp adunn hbs,barulah jd belang3.

bakar cara double boiling.mknanye ltak loyang adunn kek ke dalm loyang yg lg besa,pastu isi air panas.pastu baru bakar.
bl masak,angkat n rest 10 mnit brulah terbalikkan....






0 ulasan: